Mededeling van algemeen nut

Even een kort bericht voor mijn trouwe 0.3 vaste lezer per dag. Laten we eerlijk zijn, mijn blog is tot dusver niet echt van de grond gekomen. Ik heb er tijdens mijn vakantie, struinend door het Nobelmuseum in Stockholm (zie foto), even over nagedacht. Helemaal ben ik er nog niet helemaal uit, maar het idee is om over wetenschap in het algemeen te schrijven en niet alleen over psychologie. En misschien wat meer triviale meuk die ik tegenkom en enigszins wetenschap-gerelateerd is. Maar het voornaamste voornemen is om meer te gaan schrijven. Hieronder alvast wat dingen die ik Stockholm had gezien.

Geknutseld model van het eiwit producerend ribosoom. Ada Yonath won in 2009 de Nobelprijs voor het werk dat ze had gedaan aan het ophelderen van het structuur van het ribosoom. (wit is het ribsoom zelf, het rode touw staat voor de mRNA wat de informatie bevat om een eiwit te maken en de grijze band is de ongevouwen aminozuurketen die uiteindelijk een eiwit gaat vormen.)

In het museum staat nog meer grappige parafernalia van winnaars. Een brief van Einstein, een nijlpaard uit de verzameling van Maria Vargas Llosa en het kweekglas waaruit de Australische arts Barry Marshall een cultuur dronk van de bacterie H. pylori om te bewijzen dat deze maagzweren veroorzaakt en niet stress alleen.

Er ligt ook nog wat recente ‘Hollandse’ glorie in de vorm van het plakband wat de onderzoekers Geim en Novoselov gebruikten om grafeen te maken van potloodgrafiet.

Leave a Comment