Chriets nieuwe media: 25 jaar later

Morgen komt het Handboek nieuwe media uit. Grappig genoeg geschreven twee Bakkers die beiden als onderzoeker werken op de Universiteit van Amsterdam. Ik heb er deze week doorheen gebladerd en (natuurlijk) het stuk over blogs gelezen. Het is een leuke opsomming van alle nieuwe techniek, software en platforms die de laatste jaren uit de grond zijn geschoten. Het is ook heerlijk down-to-earth in vergelijking met al het delirische nieuwe-media-gewauwel dat je op het internet kan vinden. Zeker een aanrader voor leken die met jaloezie kijken naar de nieuwmediale goeroes die experimenteren met sociale media, interessant doen met hun iPad in de trein en vooral spreken in Engelse leenwoorden.

Nieuwe media toen en nu

Nou heb ik in mijn kast ook het Verklarend woordenboek nieuwe media staan. Ook dit is een enthousiast betoog over alles wat je moet weten als moderne technofiel. Eén addertje: dit boek komt uit 1985. Het is hilarisch om te lezen wat in 1985 werd verstaan onder nieuwe media. Vooral omdat dit alles is opgeleukt met een episch zelfportret van de schrijver, de legendarisch technologiejournalist Chriet Titulaer. Met behulp van zijn Apple-computer wist hij een heuse baard te plakken op een oude, baardloze foto (zie onder).

In het boek neemt Titulaer de lezer mee langs technische wonderen van de toekomst als Memocon. Dit systeem werd in 1984 geïntroduceerd door de PTT om brieven via de telefoon door te geven. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld en ‘huiscomputer’ gebruiken om ze in te tikken. De ontvanger kan ze vervolgens dag en nacht uit zijn postvak halen. Hoe kom ik dan aan zo’n huiscomputer? Nou dat is simpelweg een computer die goedkoper is dan 5000 gulden. Neem nou bekende huiscomputer Philips P-200. Wil je je brieven niet via zoiets nieuwerwets versturen? Philips bedacht ook een systeem om 30,000 brieven op te slaan op een beeldplaat (er kon ook beeld en geluid op). Deze reuzen-cd was echter vergeten voordat je kleitablet kan zeggen. In plaats daarvan domineerde de VHS-videoband de jaren ‘80.

Navigeren met Philips' eerste CARIN

Eenmaal uitgelachen blijkt Titulaer op andere vlakken wel heel scherp gezien te hebben waar ontwikkelingen vandaan zouden komen. Hij heeft het al over HDTV en digitale televisie die, hoewel breed beschikbaar, nog steeds geen gemeengoed zijn. Chriet is ook heel enthousiast over de CCD-chip (de basis van de digitale camera) en glasvezelkabels. Grote afwezige is het internet. Er wordt kort gerefereerd aan de Amerikaanse militaire netwerken, maar grote beloftes lijken er niet te lonken. Nee, dan het kabelnetwerk. Kabelkranten zullen in de toekomst steeds meer Nederlanders van informatie gaan voorzien.

Dankzij de Amerikaans techblogger Kevin Kelly denk ik trouwens niet meer dat al deze technische miskleunen compleet zijn verdwenen. Zijn uitdaging om een compleet uitgestorven techniek te vinden staat nog steeds overeind. En ja, dat betekent dat er nog steeds een nut is voor rectaal in te brengen staven radioactief radium (hier meer voor de liefhebbers).

Eenmaal uitgelachen ben nu eigenlijk wel benieuwd hoe ik over 25 jaar naar het nagelnieuwe Handboek nieuwe media zal kijken. Wat zijn de valse starts geweest? Wat konden we niet voorzien? We zullen het net als Chriet soms episch de plank misslaan en de andere keer scherp zien wat de toekomst inhoudt. De geschiedenis bepaalt de winnaars.

Chriet!

Laat ik eindigen met wat wijze woorden van Chriet:

‘Ik ben er van overtuigd dat de nieuwe technologie mogelijkheden biedt om de kwaliteit van leven op deze planeet aarde te verbeteren. De technologie is geen doel op zich, maar een middel om een doel te bereiken.’

En de allermooiste:

Nieuwe media: een verzamelnaam voor nieuwe communicatiemiddelen zoals teletekst, Viditel en beeldplaat. Een medium blijft slechts een zekere tijd ‘nieuw’. Daarna zal het geaccepteerd zijn (zoals is gebeurd met video) of het zal verdwijnen (zoals diverse beeldplaatsystemen zoals Selecta vision)

Amen.

(credit: Karin Fikkers)

One thought on “Chriets nieuwe media: 25 jaar later

  1. Dank voor de opbeurende woorden. Grappig hoe Chriet er op sommige punten toch dichtbij zat.

    Volgens mij bestaat zijn “Huis van de Toekomst” ook nog steeds.

    Net als hij gebruikten wij onze appletjes voor de illustraties – screenshots vooral. We gebruiken zelfs foto’s van onszelf in het Foto-hoofdstuk om de ‘rule of thirds’ en ‘croppen’ uit te leggen.

    Gelukkig houden we ons niet met voorspellingen bezig. We zijn benieuwd wat je oordeel na grondige lezing is.

Leave a Comment