Video: Persoonlijke ervaring elektroshocktherapie

http://www.youtube.com/watch?v=oEZrAGdZ1i8&playnext=1&list=PL1DBCFF7907D781DD&index=8

[Code-issues: Filmpje staat hier] Ik ben wat nogal ingewikkelde artikelen aan het lezen. En helaas heeft een dag maar 24 uur. Ik heb dus nog wat meer tijd nodig om achtergronden na te zoeken voordat die online komen. Sowieso is het geen slecht idee het menselijk aspect van neurobiologie te bekijken, na de informatievloedgolf van de vorige posts. Daarom een filmpje van de iets-te-hippe ideeënconferentie TED.

Een chirurg verteld over zijn persoonlijke ervaring met electroconvulsieve therapie (ECT), het toedienen van stroomstoten aan het brein van een verdoofde patiënt. Ontdekt in de jaren dertig als een van de eerste effectieve therapieën tegen depressie. Vervolgens in impopulair geworden in de jaren ’70 ontstane slechte imago (Er is gespeculeerd over een kwalijke rol van de film One flew over a cuckoo’s nest hierin). Nu is de therapie populair, en vaak effectief, in de behandeling van patiënten die niet reageren op alle andere vormen van therapie.

One thought on “Video: Persoonlijke ervaring elektroshocktherapie

  1. Toevallig onlangs college gehad over ECT, erg interessant als ‘laatste redmiddel’, maar doet ook behoorlijke schade. Geheugenverlies is meer regel dan uitzondering, en patiënten die de behandeling hebben ondergaan klagen ook vaak over een ‘verlies van persoonlijkheid’.

    Meest interessant is natuurlijk dat de behandeling werkt, maar niet precies duidelijk is wáárom deze werkt. Ik ben erg benieuwd naar meer, hou me op de hoogte!

Leave a Comment